De docent van de rechtenfaculteit gaf tijdens het college als tip om eens rechtszittingen bij te wonen, omdat het bewijsmateriaal hier ‘mooi’ gepresenteerd van een zaak en rechtszittingen openbaar zijn voor publiek. Dit leek mij ook wel interessant dus zocht online informatie op. Ik kwam op rechtspraak.nl terecht en klikte door naar de rechtbank in Amsterdam. Daar stond niet meer informatie dan vijf regels over het bijwonen van zittingen maar wel genoeg.
Dus ging ik vandaag naar de rechtbank. Ik liep bij gebouw F aan de Parnassusweg 220 naar binnen, bij de balie zei ik dat ik een strafzaak wou bijwonen. ‘Welke?’ vroeg de mevrouw. Geen idee zei ik, een leuke? Ze verwees me door naar balie A verderop in het gebouw. Eerst nog door een veiligheidspoortje. Bij balie A kon de mevrouw me niet vertellen wat het onderwerp van de zaken waren (die informatie mogen ze niet geven) maar wel waar en hoe laat ze zouden beginnen. Bij de publieke tribunes van de zalen kun je zo binnen lopen. Eerst schoof ik aan bij een zitting in een meervoudige kamer . Bij meervoudige kamer beslissen drie rechters over de zaak en daar is de aanklacht ook ernstiger dan bij één rechter. Daar betrof de aanklacht een poging tot doodslag, de verdachte had het slachtoffer namelijk gestoken met een mes. De advocaat was bezig met het houden van zijn pleidooi en dat deed hij in alle rust. Ik besloot weer te vertrekken zodat ik een zitting vanaf het begin kon meemaken. Daar betrof het een oudere Turkse man van in de 70, die werd beschuldigd van mishandeling van zijn vrouw. De man sprak geen Nederlands dus een tolk was continue bezig met vertaling van en voor de man. Zijn verklaring was echter dat ze ruzie hadden gekregen om geld en dat hij haar een duwtje had gegeven en dat zei vervolgens tegen de wasmachine was aangevallen. Hij was vervolgens naar de buren gelopen om te vragen of zei de ambulance kon bellen omdat hij geen Nederlands spreekt. Uit de aangifte van de vrouw bleek dat hij haar een klap op haar achterhoofd had gegeven een vervolgens een vuistslag in haar gezicht waardoor ze hevig bloedde, ze was daarna het huis uitgevlucht om om hulp te schreeuwen bij haar buren. Daar belde de buurvrouw de politie en de ambulance. De verwondingen op mevrouw waren volgens de letselspecialist passend bij het verhaal van mevrouw. De eis van de officier van justitie was 70 uur werkstraf en 2 weken cel met 2 jaar voorwaardelijk. Over twee weken doet ook deze meervoudige kamer uitspraak over de zaak.
Het was erg interessant om te zien hoe de verschillende partijen anders met hetzelfde bewijs om gaan. Na deze zaak begon vrijwel direct nog een zaak, die ging over de voorwaardelijke invrijheidstelling van de verdachte die op dit moment al in huis van bewaring zat. De verdachte was ook niet aanwezig bij de zitting en de zitting was dan ook vrij snel weer voorbij.
Al met al een informatief en interessant dagje, een aanrader voor iedereen die overal naar nieuwsgierig is, zoals ik.