Kazerne Duivendrecht

Posted on

Ik had wat foto’s van de brand op de site van AT5 gezet (gespot). Via Facebook ontving ik een bericht, hij had me via AT5, google en mijn site gevonden en was geïnteresseerd in deze foto’s voor de website van de vrijwillige brandweer voor een betere weergave van hun uitrukgebied. Hij vroeg of ik de foto’s toe wou sturen. Dat vond ik prima, maar opperde wel speels op een soort van tegenprestatie.  Dat ik een keer een dagje mee zou mogen met de brandweer op stap (foto’s maken). Maar dat bleek helaas niet mogelijk. Wat wel mogelijk was, was een rondleiding door de kazerne en het bijwonen van een oefenavond van de brandweer ergens in het voorjaar. Dat wees ik natuurlijk niet af en zo sta ik woensdag 22 februari voor de donkere kazerne in Duivendrecht . Een jongeman haalt mij binnen, hij moet nog even zijn broek in zijn schoenen doen. Hij legt mij uit dat hij zo binnen 10 seconden zijn brandweer pak aan kan trekken indien nodig. Ik krijg thee aangeboden en we gaan bij de bar zitten. De ruimte oogt een beetje oubollig, maar hij verzekert mij dat de bar er nog maar een tijdje inzit. Dit is ook de ruimte waar ze elke maandagavond samen komen voor theorie en wat praktijk. Ik hoor dat een vrijwillige brandweer ook gewoon betaalt wordt voor de uren die hij uitrukt. De pieper gaat, ze springen in hun auto naar de kazerne en zijn met drie minuten weg. Wie te laat komt, of de wagen zit al vol heeft pech en mag weer huiswaarts. De rookmelders in de cellen van de Bijlmer bajes zijn extra gevoelig  afgesteld en gaan al af bij een verbande tosti of bij een rokende gevangene, loze meldingen dus. Maar voordat de Bijlmer bajes daar zelf achter is, zijn er al 8 mannen opgepiept en onderweg naar de P.I.. Halverwege hun rit, of pas bij aankomst krijgen ze te horen dat ze weer terug mogen. Dit gebeurde in 2011 zo’n 140 keer. De brandweermannen zijn er niet over te spreken maar ze proberen het positief te zien door te zeggen dat ze zo oefenen voor hun uitrij snelheid en alertheid. Met meer uitrukken per jaar worden ze ook belangrijker geacht. Maar de brandweermannen worden vaker gebruikt om hun snelheid en mankracht dan voor het blussen. Indien een reanimatie nodig is wordt de brandweer ook opgepiept omdat zij sneller zijn dan de ambulance. Ze mogen niet iemand doodverklaren en moeten dan ook altijd reanimeren. Behalve in twee gevallen, wanneer het hoofd meer dan tien centimeter verwijderd is van de romp of wanneer het lichaam verkoold is. Het afhijsen van personen die een aanval hebben gehad komt ook vaak voor, compleet met het uitzagen van het kozijn.
De brandweerwagen tot elk hoekje gevuld met voorwerpen en gereedschap, zelfs kleine knuffelbeertjes om slachtoffertjes wat afleiding te geven  hebben een vaste plek. De watertank is altijd gevuld met 1500 liter. Achter meerdere rolluiken zit een variatie aan slangen, knipwerk en ander gereedschap.
Hij vertelt dat de combinatie van stof, temperatuur en zuurstof al kan leiden tot ontbranding. Zo bij een autobrand, waar ramen waren gesprongen van de naburige auto’s ineens de hoofdleuning ontbrande zonder dat er een vlam oversloeg. Je huiskamer kan dus binnen een halve minuut vlam vatten.
Na de brandweerwagen uitvoerig bekeken te hebben en heel veel wijzer te zijn geworden neem ik afscheid. Tot in het voorjaar, dan mag ik mee met een buiten oefening van de brandweer!

 


Blok F, met de F van Frequent Fire

Posted on

Een raar getik vanuit de ventilatieschacht trok mijn aandacht. Geen idee wat het was en of ik er iets aan zou kunnen doen, het was tenslotte 1 uur ’s nachts. Buiten klonken er stemmen en andere geluiden. Niets bijzonders in blok F, ook niet in de nachtelijke uren. Maar toch klonk het geluid anders dan een paar aandachtstrekkende jongens. Ik werd nieuwsgierig. Ik schoof mijn gordijn open en zag een tiental brandweermannen druk in de weer een paar containers (lees meters)verderop. Ik schrok, deed mijn schoenen aan en pakte mijn camera. Een aantal buren waren ook wakker geworden en verschrikt naar buiten gekomen. Er stroomde veel water uit de container wat resulteerde in een kleine waterval van de galerij. Even later kwam een brandweer man de woning uit lopen met een versmeulde tv en zette de beeldbuis demonstratief neer op de galerij die inmiddels gesierd was met enkele schoenen en een stoffer en blik. Die waren met de waterstroom de container ontsnapt.  Met een vrieskou van min 13 waren sommige delen van de galerij spekglad geworden. De brandweermannen waren zich daar ook gelukkig bewust van. De bewoner, een donkere jongen met rasta, kwam aangelopen. Hij was niet thuis geweest en trof zijn huis vol met brandweermannen water en roet aan. Een reactie bleef weg. Alle naastgelegen buren waren inmiddels geëvacueerd en omliggende woningen werden met een koevoet binnen gedrongen om de diepslapende mensen ook wakker te krijgen. Waterschade was onvermijdelijk, de vier sprinklers waren afgegaan en blijven aanstaan tot de brandweer ze handmatig uitschakelde. Dat had geleid tot een enorme zee aan water en spullen. Het water was inmiddels langs alle kiertjes  gesijpeld wat voor waterschade leidde bij 4 containers. De rookschade aan bovenliggende woningen viel behoorlijk mee. Een stel wakker geschrokken bewoners hadden zich beneden verzamelt  er werden wat grapjes gemaakt waardoor de sfeer lekker luchtig bleef. Een brandweerauto was inmiddels al vertrokken en een politieauto gearriveerd. De rust keerde langzaam terug in de nacht en de bewoners met nog een huis gingen hun slaap vervolgen.


Onzichtbaar

Posted on

Mensen in individuen, mensen in groepen, mensen in tweetallen. Grijze baarden en hoge hakken.
Sommige driftig werkend aan hun huiswerk, anderen minutenlang starend naar hun telefoon. Wachtend tot de pauze weer voorbij is zodat ze hun sleur van de dag weer kunnen vervolgen.
Een kantine koffie dame die haar werk te serieus neemt. Ze blaft met een nasale stem een man af die suiker wil pakken voor zijn automaat koffie. Hij biedt geld voor de suiker maar daar gaat ze niet op in. Zij besluit tenslotte wat er gebeurd. Haar werk en daar komt niemand aan! De laatste roddels deelt ze maar al te graag met je.
Onbeheerde spullen sieren de leegstaande stoelen. Niemand geeft er echt om. Uiteindelijke leven we alleen maar langs elkaar heen. Je bent onzichtbaar en vrij.